Ladik, Osmanlı Dönemindeki Lale Üretim Geleneğini Canlandırıyor

Ladik, Osmanlı Dönemindeki Lale Üretim Geleneğini Canlandırıyor.

Ladik, Osmanlı Dönemindeki Lale Üretim Geleneğini Canlandırıyor
Ladik, Osmanlı Dönemindeki Lale Üretim Geleneğini Canlandırıyor Samsun Güncel Haber

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Ladik ilçesinin Osmanlı döneminde lalelerin üretim merkezi olduğunu ve bu kültürü devam ettirmek için çaba sarf ettiklerini belirtti.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, lalelerin çeşitliliğine dikkat çekerek, Anadolu ve dünyada 280 farklı türün 4 bine yakın çeşidinin olduğunu ifade etti. Lalenin Anadolu'ya ilk olarak 12. yüzyılda geldiğini belirten Sağlam, amaçlarının çiçek soğanlı bitkilerin doğadan sökülmesini önleyerek kültüre almak olduğunu vurguladı.

Samsun'un Ladik ilçesinde özellikle yüksek rakımlı bölgelerde lale üretiminin yapıldığını söyleyen Sağlam, burada kadın girişimcilerin bulunduğu bir kooperatifin olduğunu ve bu kooperatif aracılığıyla projeler gerçekleştirdiklerini belirtti. DOKAP kaynaklı projede 10 farklı çeşitte 15 bin adet yumru aldıklarını ve bu yumruların üretimini gerçekleştirdiklerini ifade eden Sağlam, Konya, Ankara ve İstanbul'un Türkiye'deki en fazla lale üretimini gerçekleştiren iller olduğunu hatırlatarak, Samsun’un Ladik ilçesine getirdikleri yumrularla bölgedeki kadınlara üretim yaptırdıklarını söyledi.

İlk üretimden elde edilen yumruların satışıyla hem kazanç sağlandığını hem de kalanlarıyla üretime devam edileceğini belirten Sağlam, “Buradaki amacımız şu, hem doğada nadir bulunan bu bitkilerin yok olmasının önüne geçmek hem de çiftçilerimizin geçim kaynaklarını artırıp ürettikleri ürünle doğdukları yerlerde doymaktır. Burada da başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
20 bin adet bandrolsüz boş makaron ele geçirildi
20 bin adet bandrolsüz boş makaron ele geçirildi
Kirli hedefleri olanlar amaçlarına asla ulaşamayacak
Kirli hedefleri olanlar amaçlarına asla ulaşamayacak