TÜRK KADINININ TARİHİNDE ONUR VAR

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle kadınlarla bir araya geldi. Başkan Deveci, "Türk kadının tarihinde, başarı ve onur var. Türk kadını, bugün demokrasisiyle övünen tüm ülkelerin kadınlarından bir adım daha önde. Çünkü Türk kadını bağımsızlık, özgürlük ve Cumhuriyet mücadelesi verdi" dedi

TÜRK KADINININ TARİHİNDE ONUR VAR
TÜRK KADINININ TARİHİNDE ONUR VAR Samsun Güncel Haber
Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci ile eşi Gülay Deveci, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınına seçme seçilme hakkının ilan edilmesiyle Kadın Hakları Günü olarak kutlanan 5 Aralık 1934'ün 85. yıldönümünde kadın meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Atakum Yalı Kafe'de gerçekleşen buluşmada Başkan Deveci, Türk kadınının tarihinde onur ve başarı olduğunu söyledi.

KADINLAR İÇİN DEVRİM
Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı ve Atatepe Mahalle Muhtarı Havva Rendeci, "85 yıl önce Türk kadınına sağlanan bu imtiyaz bugün dünyanın birçok yerinde Türk kadınını değerli bir konumda olmasını sağlamıştır. Tarih boyunca kadınların kendi haklarını elde etme uğruna verdiği mücadele her alanda yine toplumun kalkınmasına yansıdı. Bugün tarih döngüsü içerisinde kadınlarımız açısından önemli bir kilometre taşıdır. Kadının en büyük devrimidir. Dünyada kadınların toplumu oluşturan temel unsurun iki eşit parçasından biri olduğunun en büyük ispatı, 85 yıl önce Türk kadınına iade edilen hakkın teslimidir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bir imtiyazdan öte, bir hakkın teslimi olarak gördüğü seçme ve seçilme hakkının verilmesi Türk kadınının çağdaş yaşama entegrasyonunun en büyük devrimidir. 5  Aralık sadece kadınlarımız için bir anlam taşımıyor. Toplum için bir değer taşıyor, özellikle farkındalık oluşturma noktasında büyük bir önem arz ediyor bu tarih. Bu tarih, yıllarca hakkı yenilen, hakkı elinden alınan kadının saklı haklarının yeniden iadesidir. Ötekileştirilmeyen, dışlanmayan, yok sayılmayan bir kadın; bu toplumun gelişmesine en az erkekler kadar katkı sunar. Bugün, gerekçesi ne olursa olsun, erkeğin şiddetine maruz kalan kadınlarımızın bu aşağılayıcı durumdan kurtulması için toplumun her kesimine büyük görevler düşmektedir. Bu bilinç içerisinde, biz kadınlarımıza 'eşit birey' olgusu ile yaklaşan, cinsiyetimizden çok başarılarımızı gören, ötekileştirmeyen, zulmetmeyen her birey bu ülke için kıymetlidir" dedi.


TÜRK KADINI HAK ETTİ
Başkan Deveci, bir önceki gün aynı salonda kadına yönelik şiddetin konuşulduğunu hatırlatarak, "Kaç kadın öldürüldü, kaç kadın tacize uğradı, kaç kadın şiddet gördü bunları konuştuk. Bugün ise daha anlamlı bir günü konuşuyoruz. Çağdaş ve medeni toplumlarda, demokrasi üzerine taht kurup kendisiyle övünen ülkelerin neredeyse yarısının fazlasından daha önce seçme-seçilme hakkı verilmiş Türk kadının o gününü ve bugününü konuşuyoruz. 1934 yılında bundan 85 yıl önce Türk kadınına bir hak verilmedi. Türk kadını, eşitliği, özgürlüğü, seçme ve seçilme hakkını hak etti. Türk kadını, bugün demokrasisiyle övünen tüm ülkelerin kadınlarından bir adım daha önde. Çünkü Türk kadını bağımsızlık, özgürlük ve Cumhuriyet mücadelesi verdi. TBMM’nin kuruluşunda, Cumhuriyetin oluşumunda ve Türkiye demokrasisinin kuruluşunda Türk kadını var. Çanakkale’de başladı Türk kadının serüveni. Çocuğu Çanakkale’de şehit olan Türk anası, evinde sağ olsa bile şehit olmadı mı? O zaman bu mücadelede onun da hakkı vardır" diye konuştu.
 


KENDİNİZLE ÖVÜNÜN
Türk kadınının saygın olduğunu kaydeden Başkan Deveci, "Kendinizle övünün. Tüm demokrasilerde ve toplumlarda olduğu gibi, Anadolu toprağında Türk kadınının sorunları var. Türk kadını, içinde bulunduğumuz coğrafyadan esinlenerek daha zor koşullarda yaşıyor. Şiddete uğruyor, tacize uğruyor, beklediği özgürlük alanını oluşturamıyor. Bu içinde bulunduğumuz coğrafyanın sorunlarından sadece bir tanesi bu. Özellikle Cumhuriyet yıllarında, Atatürk’ün yaşadığı ve 1950’ye kadar olan dönemde, her alanda Türk kadını vardı. Türk kadının tarihinde, başarı var, onur var. O sürecin sonundadır ki, bugünü kutluyoruz. Bunu hak ediyoruz. Hak ettiğimizi tüm dünyaya ilan edin. Ben sizin adınıza buradan, Anadolu’nun en yürekli kadınının ilk çocuğu sıfatıyla annem adına haykırıyorum. Türk kadını, çok şey hak ediyor. Sadece sınırlı sayıda belediye başkanı, meclis üyesi ve demokrasinin değişik yerlerinde görev alanlar değil. Çocuklarının annesi, ailenin temeli, toplumun değeri ve her şeyisiniz. Kol kola girin, geçmişimizde olduğu gibi kadınıyla, erkeğiyle, bizimle ilgili Anadolu’yla ilgili hesap yapanlardan hesap sorun. Bunu yapabiliriz. Gününüz kutlu olsun.  Buradan demokrasisiyle, kadın-erkek eşitliğiyle övünenlere selam olsun.  Anadolu kadını, dün olduğu gibi bugün de değerli" ifadelerini kullandı.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
20 bin adet bandrolsüz boş makaron ele geçirildi
20 bin adet bandrolsüz boş makaron ele geçirildi
Kirli hedefleri olanlar amaçlarına asla ulaşamayacak
Kirli hedefleri olanlar amaçlarına asla ulaşamayacak