SAMSUN TABİP ODASI VAKA SAYISINI AÇIKLADI

Samsun Tabip Odası Başkanı Erkan, kent yerelinde corona virüs ile ilgili salgın raporu yayınladı. Erkan, veri almakta zorluk yaşandığını belirterek, "400'e yakın vaka takip ediliyor. 15 sağlık çalışanımızda izlenen vakalar arasında. Süreç iyi yönetilmiyor. Sağlık çalışanları malzeme sıkıntısı yaşıyor " diye ifade etti.

SAMSUN TABİP ODASI VAKA SAYISINI AÇIKLADI
SAMSUN TABİP ODASI VAKA SAYISINI AÇIKLADI Samsun Güncel Haber

Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, corona virüs ile ilgili hazırladığı 'salgın raporunu' kamuoyuna açıkladı, taleplerini ve önerilerini sıraladı. Türkiye'de corona virüs vakasının Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı rapora göre 10 bin 827 olduğunu belirten Erkan 168 kişinin ölümcül virüs yüzünden hayatını kaybettiğini,  pozitif vakaların verilerde esas alındığına dikkati çekti. Erkan hastanelerde yatan ya da ayaktan takip edilen 'şüpheli/olası vaka sayılarının ise verilerde yer almadığına işaret etti. 

BAKANLIK ŞEFFAF DAVRANMIYOR

Corona virüs verileri ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın şeffaf davranmadığını ileri süren Tabip Odası Başkanı Erkan, " Salgının Samsun özelindeki değerlendirmesi, sahadan edindiğimiz bilgilere dayanarak yapılabilmektedir. Nitekim, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen salgın yönetiminde, istenilen ve olması gereken  şeffaflıkta davranılmadığını gözlemlemekteyiz. Ülkemizde ilk vakanın çıkışından itibaren günlük tespit edilen vaka ve can kayıpları dışında neredeyse hiç bir veri paylaşımı yapılmamaktadır. Yine ülkemizde ve Samsun özelinde vakaların demografik dağılımları halen yapılmamakta, internet ortamında paylaşılan kaynağı şüpheli haritalar sağlık çalışanları başta olmak üzere pek çok kesimde kafa karışıklığı yaratmaktadır "dedi. 

15 SAĞLIK ÇALIŞANI 400 VAKA İDDİASI 

Corona virüs ile ilgili Samsun Tabip Odası olarak 17 Mart itibarıyla  Salgın Takip Kriz Masası oluşturulduğuna dikkati çeken Tabip Odası Başkanı Erkan, "Bu çalışma gurubuyla; özellikle merkezde konuşlanan büyük hastanelerde  sürecin işleyişi, yaşanacak aksaklıklar ve müdahale noktalarımızın  gözlemlenerek belirlemesi amaçlanmıştır. En son değerlendirmemiz sonucunda Samsun'daki  hastanelerde  kesin ya da şüpheli/olası Covid-19 tanısıyla yatırılarak izlenen/tedavi edilen sayısı  400' e yakın olduğu tahmin edilemektedir. Yine kesin ya da şüpheli/olası Covid-19 tanısıyla yatırılan izlenen 5'i hekim olmak üzere toplam 15 sağlık çalışanı vardır. Samsun'da günlük yapılan test sayısıyla ilgili kesin bilgi alınamamaktadır. Ancak testlerin tek bir noktadan çalıştığı düşünüldüğünde; günlük en fazla 600 testin yapılabileceği öngörülmekte, Samsun içinse bu sayının  günlük bir kaç yüz  civarı olduğu tahmin edilmektedir. Alınan numunelerden ancak iki gün sonra sonuç alınabilmektedir. Salgın kontrolünde en önemli husus, vakaların tespiti ve hızlı ve etkin şekilde izole edilmesidir. Ancak böylelikle salgın zincirinin kırılması ve salgın hızının düşürülerek sağlık hizmetlerinde tıkanmanın önüne geçilebilecektir. Salgınla mücadelede en önemli  kriter olan test sayısı ne yazık ki arzu edilen sayıların çok altında seyretmektedir "diye konuştu. 

MALZEME EKSİKLİĞİ YAŞANIYOR 

Tabip Odası Başkanı Erkan, corona virüs vakalarının genellikle Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gönderildiğini belirterek, diğer hastanelerin pandemi ile mücadeleye hazırlıksız yakalandığı iddiasını gündeme taşıdı. Erkan, hazırlıklı olan hastanelerde hasta yoğunluğu yaşandığına dikkati çekerek, "Hastane ortamlarında çalışan  hekim ve sağlık personeline test yapılmasında sorunlar yaşanmaktadır. Sağlık Bakanlığın değişen algoritmaları ve bunların uygulamaya sokulmasındaki gecikmeler nedeniyle zorluklar yaşanmakta, meslektaşlarımızın bu konudaki endişeleri bir türlü giderilememektedir. hekimlerden ve sağlık çalışanlarından salgının başlangıç günlerinden olan 17 Mart baz alındığında   genel olarak malzeme ve çalışma koşulları bakımından çokça olumsuz geri bildirim alınmış bu durum zaman içerisinde görece olarak  düzelmiş görünmektedir. Ancak koruyucu ve sarf malzemeleri açısından kısıtlılık, malzemelerin dağılımındaki eşitsizlik ve bunların devamlılığıyla ilgili endişeler devam etmektedir " diye konuştu. 

TABİP ODASI KURULA DAVET EDİLMEDİ İDDİASI 

İl Pandemi Kurulu'na Tabip Odası'nın davet edilmediğini söyleyen Erkan yaşanan sorunlar ile ilgili şunları kaydetti; "Aile Sağlığı Birimlerinde çalışan Aile Hekimlerimiz, saha da vatandaşlarla doğrudan karşı karşıya kalan, fiziki koşulları çoğu birimlerde kısıtlı imkanlara sahip olan hekimlerimizdir. Bu birimlerde maske, eldiven ve dezenfektan bakımından geç iletilmesi ve eksiklikler olması gibi  sorunlar yaşanmıştır/yaşanmaktadır. Birimlerinde tek hekim olarak çalışan Aile Hekimlerimiz dönüşümlü sistemden yararlanamamaktadır. Şüpheli vakaların takiplerinin de yapıldığı bu birimlerin iş yükleri zaman zaman kendi kapasitelerini aşmaktadır. Özel Hastanelerin tümünün salgın hastanesi ilan edilmesiyle birlikte ve alınan tedbirler çerçevesinde hasta sayılarının düşmesi neticesinde bu kuruluşlarda çalışan hekimlerin ücet alamama, iş ve gelecek kaygıları artmıştır.Samsun'da da tüm hastanelerin salgın hastanesi ilan edilmesi üzerine salgın dışı sağlık sorunlarına ilişkin hizmetlerde ilerleyen zamanlarda zorluklar yaşanması muhtemeldir. Salgın ortamlarında toplum sağlığı açısından sekonder zarar (ikincil zarar) olarak ifade edilen bu duruma ilişkin net bir açıklama yapılmamıştır. Kentte toplumun genelinde alınan önlemelere uyum orta-düşük düzeyde gözlenmekte ve bu salgınla etkili mücadele için yeterli görülmemektedir. Bugüne kadar olan süreçte Samsun Tabip Odası bir defa İl Hıfzıssıhha toplantısına bir temsilciyle katılabilmiştir. 29 Mart'ta her ilde kurulmasına karar verilen İl Pandemi Kurulu'na odamız davet edilmemiştir. Halbuki, herkesin yaşam hakkının korunması için bu tür kurullarda işbirliği yapılması hukuksal düzenlemeler uyarınca gerekli ve zorunludur. Bu gerekliliğin hukuksal ifadesi Anayasanın 56. Maddesinde, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun 1. ve 4. Maddelerinde, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3. Maddesinde, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununu hükümlerinde ve Danıştay kararlarında yer almaktadır. Meslek örgütlerinin, hazırlık ve uygulama sürecine dahil edilerek bu sorunla hep birlikte baş çıkacağımıza inanıyoruz."

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
20 bin adet bandrolsüz boş makaron ele geçirildi
20 bin adet bandrolsüz boş makaron ele geçirildi
Kirli hedefleri olanlar amaçlarına asla ulaşamayacak
Kirli hedefleri olanlar amaçlarına asla ulaşamayacak