Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde düzenlenen “Mayıs Tasarım Samsun 2026 Tasarım Bienali”, mimarlık ve tasarım dünyasını bir araya getirdi. Üçüncü kez kapılarını açan bienal, 6-12 Mayıs tarihleri arasında farklı mekânlarda gerçekleştiriliyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte; atölyeler, söyleşiler, paneller, sergiler ve gezilerden oluşan kapsamlı bir program yer alıyor.
Bienal kapsamında OMÜ Güzel Sanatlar Yerleşkesi’nde öğrencilerle buluşan Yüksek Mimar Deniz Aslan, “Mimari ve Peyzaj Arasında” başlıklı söyleşisinde mimarlığın geleceğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Aslan, gelecekte yapıların yalnızca barınma amacı taşımayacağını, aynı zamanda enerji üreten sistemlere dönüşeceğini belirtti. Yapıların kendi tükettiği enerjinin büyük bir kısmını üretmesinin zorunlu hale gelebileceğini ifade eden Aslan, biyolojik ve kompozit malzemelerin öneminin giderek arttığını söyledi.
Enerji verimliliğinin yanı sıra yapıların ısı kaybını en aza indirmesi gerektiğine dikkat çeken Aslan, sürdürülebilir mimarlığın gelecekte daha belirleyici olacağını vurguladı.
Deprem gerçeğine de değinen Aslan, ağır yapıların risk oluşturduğunu belirterek daha hafif ve dayanıklı malzemelere yönelmenin önemine işaret etti.
Programa OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.




