Samsun’da avukatlar, son dönemde artan şiddet olaylarına tepki göstermek amacıyla Samsun Adliyesi önünde bir araya geldi. Grup adına açıklama yapan Avukat Hakları Merkezi temsilcisi Av. Hilal Serdar, Bursa’nın Gürsu ilçesinde İstanbul Barosu’na kayıtlı Av. Hatice Kocaefe’nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatarak yaşanan olayı kınadı.
Açıklamada, avukatların savunma makamının bağımsız temsilcileri olduğu belirtilerek, meslek mensuplarının temsil ettikleri kişiler ya da dosyalarla özdeşleştirilmemesi gerektiği vurgulandı. Bir avukata yönelik saldırının yalnızca bireysel değil, aynı zamanda savunma hakkına ve hukuk sistemine yönelmiş bir saldırı olduğu ifade edildi.
Van Barosu’na kayıtlı Av. Baran Doğaç’ın Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde haciz işlemi sırasında saldırıya uğradığı da hatırlatılan açıklamada, avukatların sahada ve adliyelerde ciddi güvenlik riskleriyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.
Yetkililere çağrıda bulunan avukatlar, meslektaşlarına yönelik şiddetin önlenmesi için etkili yasal ve idari tedbirlerin hayata geçirilmesini istedi. Açıklamada ayrıca, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ve avukatlık mesleğinin korunmasını amaçlayan sözleşmenin Türkiye tarafından imzalanması çağrısı yinelendi.


