Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2025 yılı boyunca il genelindeki içme ve kullanma sularına yönelik kapsamlı denetimler gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uras, toplam 3 bin 328 numunenin analiz edildiğini ve sonuçların temiz çıktığını duyurdu.

Numune alma işlemlerinin, “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik” çerçevesinde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çevre Sağlığı birimi tarafından, Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ile koordineli şekilde yürütüldüğü belirtildi. Alınan numuneler laboratuvarlarda mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizlere tabi tutuldu.

798 Su Kaynağı Düzenli Takipte

İl genelinde 749’u yeraltı, 49’u yüzeysel olmak üzere toplam 798 su kaynağının bulunduğu açıklandı. Ayrıca 24 arıtma tesisi, 496 şebeke, bin 738 su deposu ve bin 87 izleme noktasının düzenli olarak kontrol edildiği bildirildi.

Özellikle son dönemde yaşanan aşırı yağışların ardından gelen şikâyetler üzerine numune sayılarının ve izleme noktalarının artırıldığı, takip sürecinin sıklaştırıldığı ifade edildi.

“İçme Sularımız Temiz”

Dr. Mustafa Uras, yapılan analizler sonucunda Samsun’un içme sularında herhangi bir kimyasal, mikrobiyolojik ya da fiziksel sorunun bulunmadığını belirterek, vatandaşların suyu gönül rahatlığıyla tüketebileceğini söyledi.

Olası uygunsuzluk durumlarında ilgili kurumlara derhal bilgi verildiğini, kirlilik araştırmasının yapıldığını ve su değerleri uygun seviyeye ulaşana kadar izleme sürecinin sürdürüldüğünü kaydeden Uras, verilerin Sağlık Bakanlığı İçme-Kullanma Suyu Bilgi Sistemi’ne aktarıldığını da sözlerine ekledi.