Samsun’un Ayvacık ilçesinde yaşayan 69 yaşındaki Ali Akan, nefes darlığı ve halsizlik şikayetleriyle başvurduğu hastanede yapılan tetkiklerde hayati risk taşıyan ciddi aort genişlemesi ve kapak yetmezliği teşhisi aldı. Ayrıca hastada nadir görülen “dolikoaorta” durumu da tespit edildi.
Doğuştan göğüs deformitesi ve ileri düzey skolyoz nedeniyle kalp ve damar yerleşiminin değiştiği hastada, aortun ulaşılması zor bir noktada bulunması ameliyatı oldukça riskli hale getirdi. Samsun Şehir Hastanesi’nde multidisipliner bir ekip tarafından özel bir operasyon planlandı.
Yaklaşık 3 saat boyunca kalbin durdurulduğu ameliyatta, genişlemiş aort çıkarılarak yerine biyolojik kapak içeren yapay damar yerleştirildi. Operasyon sırasında ileri cerrahi teknikler kullanılarak damar bağlantıları yeniden oluşturuldu.
Ameliyatın ardından hastanın kalp ritminin kendiliğinden normale döndüğü ve genel sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Operasyonda görev alan doktorlar, vakaya özel yöntemler uyguladıklarını ve herhangi bir komplikasyon yaşanmadığını belirtirken, hasta Ali Akan ise yeniden hayata tutunduğunu ifade etti.




