Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Batık Vural, aile içi şiddetin farklı türleri olduğuna dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Aile içi şiddetin “durumsal” ve “karakterolojik” olmak üzere ikiye ayrılması gerektiğini belirten Vural, bu ayrımın doğru yapılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Durumsal şiddetin genellikle öfke kontrolü eksikliği ve sağlıklı baş etme yöntemlerinin bilinmemesinden kaynaklandığını ifade eden Vural, bu tür durumlarda bireysel ve çift terapisiyle olumlu sonuçlar alınabileceğini söyledi.

Karakterolojik şiddetin ise daha derin ve patolojik bir yapı taşıdığına dikkat çeken Vural, bu tür şiddetin kalıcı ve yıkıcı etkiler oluşturabileceğini dile getirdi. Bu vakalarda değişimin her zaman mümkün olmadığını belirten Vural, mağdurların güvenliklerini önceliklendirmesi gerektiğini ifade etti.

Şiddetin bazı durumlarda ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Vural, mağdurların yaşadıkları durumu doğru tanımlaması, bireysel destek alması ve güvenli bir çıkış planı oluşturmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Ayrıca istismarcı bir ilişkiden ayrılmanın zaman alan bir süreç olduğuna dikkat çekti.

Vural, mağdurların hem kendi güvenlikleri hem de varsa çocuklarının güvenliği için planlı hareket etmeleri gerektiğini ifade ederek, ekonomik ve psikolojik hazırlığın da bu süreçte önemli rol oynadığını söyledi.

Evlilik öncesi süreçte de şiddetin bazı belirtilerinin görülebileceğine işaret eden Vural, çiftlerin evlilik öncesi danışmanlık ve eğitim programlarına katılmasının farkındalık sağlayabileceğini belirtti.